Vi använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Här kan du läsa mer om cookies.
Jag förstår!
Ulla bytte karriär

"Numera titulerar jag mig busschaufför"

 


Deltagarberättelse: 

Ulla

Ulla var tillbaka på jobbet efter att ha genomgått en operation med en längre sjukskrivning. Hon hade dessutom nyligen blivit änka. Efter bara några veckor på jobbet kom beskedet om att hon kommer att bli uppsagd på grund av arbetsbrist.


Med sina 40 år som socionom inom kommunal socialtjänst och kommunägt vårdbolag känner sig Ulla trygg i sin roll och har alltid gillat att hjälpa människor. När hon fick beskedet om uppsägningen, som kom som en chock, gick luften fullkomligt ur henne.

   – Det enda jag ville, var att få komma igång på heltid igen efter min sjukskrivning. Jag hade verkligen arbetslust, säger Ulla.

Känslorna kastades mellan hopp och förtvivlan. Hopp för att Ulla är en riktig kämpe och löser det mesta i sin väg. Förtvivlan över att inte vara attraktiv på arbetsmarknaden. ”62 år och lite ringrostig”, som hon beskriver sig själv.

   – Hjälpen kom via HR hos min före detta arbetsgivare. Jag omfattades av ett omställningsstöd från KFS företagens Trygghetsfond och fick en egen jobbcoach från Aventus.

Ulla började sortera sina tankar. Hon hade möjlighet att gå i pension, lägga ned arbetslivet. Det alternativet blev alltmer avlägset efter bara några dagars coachning. Känslan av att vilja göra ny karriär, göra en tvärvändning i arbetslivet, tog över.

   – Med min bakgrund som socionom med 40 års arbetslivserfarenhet inom socialt arbete av olika slag, kändes det naturligt att fortsätta arbeta med människor fast på ett annat sätt. Jag var inte främmande för att börja arbeta inom hemtjänst eller boende av något slag … eller något helt annat!


GICK EN UTBILDNING

Till slut kom Ulla fram till att hon alltid varit fascinerad av stora och tunga maskiner. Uppväxt på landet, omringad av maskiner av olika slag och nästan född på en självbindare.

   – Jag har det i blodet, kört traktor sedan jag nådde ned till pedalerna.

Jobbcoachen tipsade om att söka provanställning med betalt busskort vid Keolis. Ulla kom med i en grupp om tio personer, sedan följde några tuffa men roliga månader av utbildning till bussförare. Det kändes så rätt och Ulla träffade många trevliga människor under utbildningstiden.

   – Det var mycket teori men framförallt en massa körlektioner, precis det jag ville! Gissa om det kändes mäktigt att dundra igenom Tingstadstunneln i 70 kilometer i timmen med en stor buss.

En av de bästa känslorna med denna oväntade vändning i sitt arbetsliv var den nya frihet Ulla upplevde. Att få möjligheten att göra något helt nytt. Så nu, med godkänt teoriprov och kör- och YKB-prov, kan Ulla stolt titulera sig busschaufför.


KÄNNS VIKTIGT ATT FÅ DELA

   – För mig var det väldigt bra att via jobbcoachen få hjälp med cv, intervjumetodik och förberedelse inför möte med en ny arbetsgivare. Och då hade jag ändå gedigen vana av administration och byråkrati.

   – Du som har blivit uppsagd, tänk på vad du har och inte på vad du inte har. Se dina möjligheter och förverkliga dem. Ta emot hjälp och stöd, var inte rädd och tänk framåt.

Text: Aventus 2019

 
 

Har du blivit uppsagd?

 
 
KONTAKTA OSS
 
 

Läs andra deltagares berättelser

 
Michelle: Jag fick verkligen det stödet just jag behövde
René: Var ovan vid att söka jobb men blev ett proffs
Aventus AB © 2022