Vi använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Här kan du läsa mer om cookies.
Jag förstår!
En kvinna med glasögon lutar huvudet i handen och tittar bortåt

Outplacement

När en anställd inte kan, vill eller får vara kvar

PROGRAMMEN
BE OM EN OFFERT
 
 
 

Vad är outplacement?

Outplacement är ett begrepp som för många inte är helt solklart. Kort sammanfattat handlar outplacement om att man har en person i sin organisation som av någon anledning inte kan, vill eller får arbeta kvar på sin nuvarande position. Outplacement är en tjänst där man får hjälp med att gå skilda vägar under strukturerade och ansvarsfulla former vilket både arbetsgivare och den anställde vinner på. Den anställde får rådgivning och coachning för att snabbare nå ett nytt jobb. Ni som arbetsgivare kan gå vidare men samtidigt visa att ni är en arbetsgivare som tar hand om era anställda.  

Begreppet upplevs dessutom ofta som något negativt. Man behöver ju av någon anledning göra sig av med personal eller så är man den som företaget inte längre vill eller kan ha kvar som anställd. Men vi vill mena att det snarare är något som främjar en positiv personlig utveckling för individen och företaget visar att man är en arbetsgivare som bryr sig och tar ansvar för sin personal. Det finns därför mycket att vinna.

 

 

 

När passar outplacement? 

 

 

Felrekrytering

Var överens om att konflikten kostade både energi och pengar

Företaget hade lagt ner ett omfattande rekryteringsarbete till tjänsten som chef med personal- och projektansvar. Samarbetet fungerade inte. Ledningen hävdade att den anställde inte skötte uppgifterna som önskat. Den anställde, som lämnat en bra tjänst hos sin tidigare arbetsgivare, upplevde att arbetsuppgifterna inte motsvarade beskrivningen. Båda var överens om att konflikten kostade både energi och pengar. Den anställde accepterade erbjudandet om ett outplacementstöd från Aventus. Efter några månader hade hon en ny tjänst som levde upp till hennes förväntningar. 

 
 
 

Förändrad arbetsförmåga

Sjukdom begränsade personens arbete

Den anställde hade drabbats av sjukdom som begränsade arbetsförmågan och arbetsgivaren kunde inte omplacera personen. Tillsammans kom arbetsgivaren och den anställde överens om att outplacement var det bästa alternativet. Personen hittade en ny tjänst efter några månader.

 
 
 

Förändrade kompetenskrav

Den anställde saknade rätt kompetens

Den anställde hade arbetat många år på företaget men hängde inte med i den tekniska utvecklingen som tjänsten krävde. Hon kände sig frustrerad och stressad. Företaget kände samma sak, deras produktion blev lidande och de ville anställa någon annan. Tillsammans med den anställde hade man ett möte med Aventus där man bestämde sig för att testa ett outplacementprogram. Personen bytte bransch, har idag ett arbete som hon trivs med och företaget kunde omgående rekrytera.

 
 
 

Arbetsbrist – men inget kollektivavtal fanns 

Företaget visade omtanke vid uppsägningar 

Företaget behövde säga upp personal men saknade kollektivavtal och därmed omställnings­försäkring. Företaget ville ändå ge sina anställda bästa möjliga förutsättningar att hitta en ny anställning och erbjöd dem Aventus outplacementprogram. 9 av 10 hade en ny tillsvidare­anställning inom ett halvår, en valde att studera.

 
 
 

Samarbetssvårigheter 

Interna konflikter drabbade kunderna

Konflikten mellan arbetsgivaren och den anställde var djup och hade pågått under en längre tid. Nu påverkade det bristande samarbetet företagets kunder och en lösning var ett måste. Företaget förhandlade med den anställde om ett avgångspaket och i det paketet ingick Aventus outplacementprogram. Den anställde träffade vår coach vid fem tillfällen, bytte bransch och fick en ny tillsvidareanställning.

 
 
 

Våra program

Vi erbjuder organisationer stöd för att hantera situationer då man av olika skäl ska säga upp personal. Vi arbetar med outplacement utifrån medarbetarens och organisationens förutsättningar och har både färdiga program och anpassade lösningar. Det kan handla om en eller flera medarbetare. Vi kan genom vår internationella partnerorganisation Arbora Global Career Partners också erbjuda både organisationer och medarbetare stöd och outplacement i ett stort antal länder.

 
 
 

Intensiv

För den som behöver stöd med att bolla idéer och hålla ångan uppe

Programtid: 3 månader

 

Passar den självständige personen. Under programmets gång träffas klienten och coachen regelbundet på bokade tider. Klienten har utöver de personliga mötena även tillgång till support från sin coach via e-post och telefon. Coachen har i programmet huvudsakligen en stöttande funktion. Det kan exempelvis vara att coachen kan stötta i att hålla motivationen uppe, vara ett bollplank för idéer och ge återkoppling och feedback.

 

Bas

För den som inte bestämt sig för vilka tjänster som är mest intressanta

Programtid: 6 månader

 

Passar många då det innehåller de vanligaste momenten en person behöver för att få en ny tjänst. Klienten träffar sin coach regelbundet och arbetar med att ta fram och nå uppsatta mål. Coachen har en stöttande funktion men ger även praktiskt hands-on stöd. Det kan till exempel vara att kontakta företag för att undersöka anställningsbehov. Klienten har möjlighet till feedback från coachen via e-post och telefon mellan de personliga mötena.

 

Chef & Specialist

För den som arbetar som chef eller specialist
Programtid: 6 månader

 

Passar den som vill ha stöd av en seniorcoach med chefserfarenhet. Regelbundna möten utgör grunden. Förutom att identifiera och söka tjänster ligger fokus på att utveckla och finslipa sättet att profilera sig mot intressanta företag och organisationer. Klienten har utöver de personliga mötena tillgång till support från sin coach via e-post och telefon.

 

Executive

För den som arbetar på en högre chefsbefattning
Programtid: 6 månader

 

Klienten träffar en seniorcoach där innehåll och intensitet anpassas helt efter klientens behov och önskemål. Det personliga varumärket är i fokus och tillsammans med coachen arbetar klienten med att ta fram strategier för att marknadsföra sig mot intressanta företag. Klienten har utöver de personliga mötena tillgång till support från sin coach via e-post och telefon.

 

Trygghet

För den som behöver längre tid att undersöka yrkesalternativ eller hitta en passande anställning
Programtid: 12 månader

 

  

Passar den som vill ha stöd under längre tid. Programmet passar även de som vill ha praktisk hjälp i processen mot en ny anställning. Det innebär ett tätt samarbete med coachen och man träffas regelbundet i Aventus lokaler. Programmet ger gott om utrymme för praktisk träning i olika delar av jobbsökandet. Under programmets gång har klienten också tillgång till support från sin coach via mejl och telefon.

 

Internationell outplacement

För den som behöver undersöka yrkesalternativ eller hitta en passande anställning över gränserna
Programtid: individuellt anpassad

 

Genom samarbete med det internationella nätverket Arbora Global Career Partners kan vi erbjuda medarbetare och organisationer outplacement och organisationsstöd. Program och insatser är helt anpassade efter den aktuella situationen. I norden bildar vi en stark leverantör med utgångspunkt i likheterna i förändringsprocesser samt skillnaderna i arbetsrätt och kultur.


Läs mer om Arbora Nordic.

 

 

Vad kostar det?

Ta gärna kontakt med oss för att få offert på ovanstående program. Utöver dessa program lämnar vi gärna offert helt utifrån era önskemål och kriterier.

 
Jag vill göra en förfrågan
 
 
Klargöra | Planera | Agera
Läs om vår arbetsmodell – jobbcoachguiden
Deltagarberättelse: Anders
Nu har Anders ett jobb han verkligen trivs med. Läs hans egna ord om när han deltog i ett av våra outplacementprogram
Preplacement: Vad är det?
Att investera i att ha rätt person på rätt plats i den egna organisationen
 
 
Aventus AB © 2022